Wino towarzyszy ludziom od wielu wieków, jednak nie każdy zdaje sobie sprawy z właściwości prozdrowotnych tego trunku. Szczególnie chroni nerki i serce, dzięki głównym składnikom chroni przed nowotworami i zakażeniami bakteryjnymi. Najlepszym wyborem jest wino czerwone, wskazany jest oczywiście zdrowy umiar.
Wpływ wina na zdrowie
Wpływ wina na zdrowie człowieka zostało stosownie udokumentowane wynikami prowadzonych badań, z których wyciągnięto odpowiednie wnioski. Przebadano wówczas 1400 mężczyzn, stwierdzono, że już dawka 2 gram dziennie może wydłużyć życie aż o 2 lata. Odpowiedzialne za to mogą być składniki wina w ilości aż 100. Wśród najważniejszych znajduje się etanol, kwasy organiczne, aldehydy, garbniki i cukry. Fakt powstawania trunku z winogron powoduje, że zawartość obejmuje również makro i mikroelementy, w tym witaminy z gruby A, B, C, H i PP. Trunki można podzielić ze względu na zawartość cukru, w tym zakresie wyróżnia się wino wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie. Pierwszy rodzaj opiera się fermentację całego cukru z winogron. Nie można oczywiście pominąć klasyfikacji wina ze względu na kolor – dostępne są czerwone, białe oraz różowe. Wiele osób błędnie zakłada, że zależy to od koloru owoców, ale tak nie jest. Wino białe może powstać z ciemnych winogron, ale przed maceracją dochodzi do oddzielenia miąższu od owoców. Zgniatanie owoców razem ze skórką jest podstawą wytwarzania wina czerwonego oraz różowego. Prowadzenie wszelkich obserwacji pozwala na stwierdzenie, że doskonałym przykładem wpływu wina na zdrowie i samopoczucie są Francuzi. Są oni smakoszami i piją dużo tego trunku, dlatego też o wiele rzadziej cierpią na choroby wieńcowe. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy w winie, na ściankach naczyń krwionośnych nie powstają złogi cholesterolu.
Degustacja win sposobem na poznanie ich walorów
Poszukując w sieci haseł wina degustacja pojawia się mnóstwo wyników wyszukiwania, jest to bardzo modny temat. Podczas specjalnie organizowanych spotkań możliwe jest poznanie wszelkich walorów wina, każdy gatunek ma swój charakterystyczny zapach, smak, konsystencję i zabarwienie. Profesjonalna degustacja wymaga oczywiście wprawy, wszystkie zasady poznaje się z czasem. Jedną z nich jest na przykład konieczność trzymania kieliszka z winem za nóżkę, dotykanie wyższej części może prowadzić do ocieplenia trunku. W drodze tego procesu walory smakowe mogą ulegać zmianie, a wynik degustacji zafałszowaniu. Degustacja wina to doskonała forma rozrywki, dodatkową zaletą jest pozyskanie ciekawych informacji na temat trunku. Łatwiej również znaleźć odpowiedni dla siebie gatunek, ponieważ prowadzący dają jasne wskazówki, na co trzeba zwracać uwagę. To także dobry sposób na przekonanie do wina osób dotychczas sceptycznie nastawionych, być może odkryją one coś, czego nie dostrzegały. Regularne picie wina nawet w symbolicznych ilościach wpływa pozytywnie na zdrowie i samopoczucie, rozszerza naczynia krwionośne, a ich ściany są o wiele bardziej elastyczne. Tym samym niweluje się ryzyko zawału serca oraz udaru mózgu.