Dlaczego warto często jeść cukinię?
Fit porady

Dlaczego warto często jeść cukinię?

Cukinia jest w Polsce uprawiania od lat 70-tych XX w. Wywodzi się z Włoch i jest jednym z podstawowych warzyw wykorzystywanych w kuchni śródziemnomorskiej. Cukinia posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych, które docenią osoby troszczące się o swoje zdrowie oraz prowadzące zdrowy styl życia. Co dobrego kryje się w zielonej cukinii?

Cukinia i jej cenne właściwości zdrowotne

Cukinia jest rośliną z rodziny dyniowatych, która występuje w kilku odmianach. W naszym kraju najczęściej spotykamy jej odmianę zieloną. Warzywo to posiada charakterystyczny wydłużony kształt, który swoim kolorem oraz formą nieco przypomina ogórek. Jadalny jest nie tylko sam owoc cukinii, ale także jej kwiaty. Cukinia jest warzywem o niskiej wartości kalorycznej, przez co mogą po nią sięgać wszyscy bez obaw o negatywny wpływ na swoją sylwetkę.

Cukinia jest warzywem bogatym w naturalną witaminę C, która pozytywnie wpływa na nasz układ odpornościowy. Oprócz niej warzywo to zawiera także witaminy z grupy B oraz witaminę K. Dużą zawartość kwasu foliowego docenią zwłaszcza przyszłe mamy oraz kobiety planujące ciążę. Cukinia zawiera także spore ilości potasu, sodu, fosforu oraz wapnia, które pozwalają uzupełnić niedobory tych pierwiastków w organizmie. Atutem cukinii jest także brak metali ciężkich, które nie odkładają się w tym warzywie. Dzięki zawartości związków zasadowych spożywanie cukinii pozytywnie wpływa również na procesy trawienne oraz wspomaga odkwaszanie organizmu.

Aby wykorzystać wszystkie cenne właściwości zdrowotne cukinii podczas zakupów warto wybierać młode i pochodzące z letnich upraw egzemplarze. Dobrej jakości cukinia powinna posiadać długość od 15 do 20 cm, a po rozkrojeniu małą ilość gniazd nasiennych. Skórka cukinii powinna być błyszcząca oraz nie nosić śladów uszkodzeń. Cukinia może być przechowywana w lodówce przez ok. 10 dni, ale najlepiej wykorzystać ją od razu po zakupie.

Dlaczego warto często jeść cukinię?

Cukinia w kuchni. Jak można wykorzystać to zdrowe warzywo?

Możliwości na wykorzystanie cukinii w kuchni jest bardzo wiele. Z jej dodatkiem można przygotowywać zupy, sosy warzywne, sałatki i wiele innych potraw. Możemy wykorzystać ją także do nadziewania mięsem mielonym i innymi warzywami. Cukinia doskonale smakuje zarówno spożywana w postaci surowej, jak i smażona, pieczona, marynowana oraz grillowana. Kwiaty cukinii natomiast świetnie pasują do smażenia w cieście naleśnikowym. Bez dodatku cukinii nie może obyć się także takie popularne danie, jak tradycyjne leczo.

Szczególną popularnością w Polsce cieszy się grillowana cukinia, która jest bardzo prosta w przygotowaniu, smaczna i zdrowa. Grillowana cukinia posiada mało kalorii, przez co jest idealnym daniem dla osób na diecie. Do jej przygotowania można wykorzystać aromatyczne zioła i przyprawy, które nadadzą gotowemu daniu jeszcze lepszego smaku i aromatu. Grillowana cukinia idealnie nadaje się także do tworzenia przetworów, które doskonale sprawdzą się w okresie jesienno-zimowym, kiedy mamy słabszy dostęp do wysokiej jakości świeżych warzyw.