Makaron nadziewany mięsem. Smaczny i pożywany fit posiłek, który warto wypróbować
Fit porady

Makaron nadziewany mięsem. Smaczny i pożywany fit posiłek, który warto wypróbować

Makaron to składnik, który wbrew pozorom wcale nie musi być tuczący i kaloryczny. Prawidłowo przygotowany dostarcza naszemu organizmowi energii, poprawia wydolność mięśni i mózgu oraz jest przy tym bardzo smaczny i sycący. Makaron nadziewany mięsem to znakomity pomysł na pełnowartościowy obiad, który doskonale sprawdzi się zwłaszcza dla osób aktywnych i dbających o swoje zdrowie.

Dlaczego warto regularnie sięgać po makarony?

Makaron to jeden z najzdrowszych produktów, z czego doskonale zdają sobie sprawę mieszkańcy słonecznej Italii. Oprócz pizzy, dania na bazie makaronu stanowią bowiem podstawę wyżywienia Włochów, którzy rocznie zjadają ich aż 30 kg. W Polsce makarony spożywamy głównie w towarzystwie zup. Warto to zmienić i zwiększyć obecność makaronów w naszej codziennej diecie, gdyż są one jedynymi z najzdrowszych i najsmaczniejszych produktów, znacznie lepszymi od ziemniaków.

Makaron sam w sobie nie jest produktem kalorycznym, dzięki czemu bezpiecznie mogą po niego sięgać również osoby dbające o linię. Bardzo ważny jest jednak sposób jego przygotowania oraz dodatki. Najzdrowsze są makarony gotowane al dente, które mają stosunkowo niski indeks glikemiczny, przez co nie sprzyjają gromadzeniu tkanki tłuszczowej. Makarony warto przygotowywać ze zdrowymi i mało tłustymi sosami, dzięki którym całe danie będzie lekkie, zdrowe i nietuczące.

Makarony produkuje się na bazie mąki, jaj oraz soli. Są bogatym źródłem skrobi, która dostarcza naszemu organizmowi energii niezbędnej do jego prawidłowego funkcjonowania. Energia uwalniana jest powoli i równomiernie, dzięki czemu po zjedzeniu dań na bazie makaronów na dłużej jesteśmy syci i pełni energii. Spożywanie makaronów pozytywnie wpływa na stan naszych mięśni i mózgu, co docenią zwłaszcza osoby aktywne oraz uczniowie, studenci i wszyscy ludzie pracujący umysłowo.

Makaron nadziewany mięsem. Smaczny i pożywany fit posiłek, który warto wypróbować

Smaczny i zdrowy makaron nadziewany mięsem. Jak go przygotować?

Doskonałą propozycją dania obiadowego jest makaron nadziewany mięsem. Do jego przygotowania nadają się większe odmiany makaronów przeznaczone do nadziewania farszem. Możemy wykorzystać np. cannelloni, muszle oraz tufoli, które znajdziemy w większości supermarketów. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, sycące oraz smaczne. Farsz wykonuje się z mięsa mielonego, szpinaku, świeżych pomidorów oraz dodatku sera ricotta.

W pierwszej kolejności należy ugotować makaron w osolonej wodzie, a następnie przygotować farsz. Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę, dodajemy do niej czosnek, mięso mielone oraz świeże pomidory. Gotujemy całość do czasu, kiedy farsz się zagęści a nadmiar wody odparuje. Na koniec do całości dorzucamy szpinak i doprawiamy farsz solą, pieprzem oraz innymi przyprawami.

Napełniamy farszem muszle i starannie układamy je w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch kładziemy drobno pokruszony ser ricotta. Całość zapiekamy w piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 20 min. Dokładny przepis krok po kroku na makaron nadziewany mięsem jest dostępny na stronie: https://inspirowanesmakiem.pl/makaron-nadziewamy-miesem/.