Większości z nas, ryż kojarzy się z potrawami kuchni azjatyckiej. Oczywiście, na rynku dostępnych jest wiele rodzajów ryżu, a do tego bardzo popularnego, możemy zaliczyć ryż paraboiled. Ta odmiana jest pośrednią, pomiędzy białym, a brązowym ryżem. Obrabiany jest pod wpływem wysokiego ciśnienia, a następnie poddaje się go działaniu pary wodnej.
Ryż paraboiled i jego właściwości
Ryż paraboiled, wszelkie swoje właściwości zawdzięcza odpowiednio przygotowanej metodzie produkcji. W czasie gotowanie z pewnością ryż nie ulegnie sklejeniu. Ryż paraboliczny wymaga krótkiego czasu gotowania. Dodatkowo, jest sypki i puszysty. Ta odmiana ryżu nie posiada glutenu, a więc idealnie sprawdzi się dla osób, które muszą stosować się do diety bezglutenowej. Już 100 gram ryżu, jest w stanie dostarczyć nam dużej ilości skrobi, oraz niewiele błonnika, więc uznawany jest za produkt lekkostrawny.
Idealnie nadaje się, jako posiłek dla sportowców, osób starszych, oraz dzieci. Wielu dietetyków poleca go również osobom, które mają problem z niedoborem masy ciała. Ryż paraboliczny charakteryzuje się również dużą zawartością witaminy B, a konkretnie pirydoksyny, tiaminy, oraz niacyny. Niacyna pomaga w przemianie tłuszczy, węglowodanów, białek i cholesterolu. W ten sposób wzmacnia nasz układ nerwowy, oraz zapewnia dobrą kondycję skóry. Na układ nerwowy i mięśniowy oddziałuje tiamina. Z kolei witamina B6, stabilizuje syntezę białek ustrojowych, również immunoglobulin i hormonów.
Wykorzystanie ryżu parabolicznego
Bardzo wiele osób decyduje się na zakup tego rodzaju ryżu, ponieważ jest on trudny do rozgotowania. Łatwe rozdzielenie ziarenek idealnie sprawdzi się w różnego rodzaju sałatkach, oraz posiłkach z sosami mięsnymi lub warzywnymi. Bardzo wiele osób wie o tym, że ryż paraboliczny wykorzystywany jest również w wielu deserach na zimno, a także w słodkich przekąskach. Ta odmiana, już w 100 gramach produktu, jest w stanie dostarczyć nam 370 kalorii. Ten ryż cieszy się również ogromną popularnością ze względu na krótki czas gotowania, który wynosi około 12 minut.
Jak widać, ryż paraboliczny posiada wiele przydatnych dla naszego organizmu właściwości, a więc warto zastanowić się nad jego wyborem. Jego spożywanie pozwoli dostarczyć naszemu organizmowi odpowiedniej liczby soli mineralnych, witamin, oraz błonnika. Do tego, jego przygotowanie jest naprawdę proste.