Fit frytki warzywne prosto z piekarnika. Przepis na zdrowe i chrupiące danie
Fit porady

Fit frytki warzywne prosto z piekarnika. Przepis na zdrowe i chrupiące danie

Frytki to jeden z najbardziej znanych i lubianych przysmaków na całym świecie. Kochają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Niestety, tradycyjne smażone frytki nie są ani zdrowe, ani polecane dla osób dbających o linię. Nie posiadają bowiem praktycznie żadnych cennych właściwości zdrowotnych ani składników odżywczych. Zupełnie inaczej sytuacja wygląda natomiast w przypadku frytek warzywnych, które są wspaniałą alternatywą dla swoich ziemniaczanych odpowiedników.

Frytki warzywne z piekarnika – dlaczego są lepsze od smażonych frytek ziemniaczanych?

Frytki warzywne możemy przygotować z różnego rodzaju warzyw. Najlepiej w tym celu sprawdzą się te produkty, które bez problemu będziemy mogli pokroić w słupki, a więc marchewka, seler, buraki, cukinia, dynia, a także papryka. Są to zdrowe i bardzo pożywne warzywa, które dostarczą naszemu organizmowi wielu cennych składników i właściwości zdrowotnych. Ich niska kaloryczność z kolei sprawia, że przygotowane na ich bazie frytki warzywne będą odpowiednie do jedzenia także dla osób na diecie redukcyjnej oraz ludzi dbających o linię.

Smaczne i zdrowe frytki warzywne zamiast smażyć na głębokim oleju przygotowujemy w piekarniku. Do ich upieczenia wystarczy niewielka ilość oliwy z oliwek, które nada naszemu daniu ładnego, rumianego wykończenia oraz dostarczy cennych dla organizmu, zdrowych tłuszczów. Taki sposób przygotowania sprawia, że frytki warzywne są doskonałym pomysłem na zdrową fit przekąskę dla całej rodziny. Szczególną popularnością cieszyć się będą zwłaszcza wśród najmłodszych, którzy bardzo chętnie sięgają po kolorowe i ciekawie prezentujące się na talerzu potrawy. Frytki warzywne świetnie sprawdzą się także jako dodatek do rodzinnego obiadu lub chrupiąca przekąska na wieczory w gronie bliskich i przyjaciół. Jak szybko i sprawnie przygotować zdrowe i pożywne frytki warzywne?

Fit frytki warzywne prosto z piekarnika. Przepis na zdrowe i chrupiące danie

Prosty przepis na chrupiące frytki warzywne prosto z piekarnika

Przygotowanie frytek warzywnych jest bardzo proste i nie wymaga poświęcenia zbyt dużej ilości czasu. Planując wykonanie tego dania należy zaopatrzyć się w świeże warzywa, które chętnie jemy na co dzień. Jako frytki warzywne świetnie sprawdzą się m. in. marchewka, buraki, dynia, cukinia i inne produkty, które będziemy w stanie pokroić w równe słupki. Oprócz warzyw pod ręką powinniśmy mieć także przyprawy: sól, pieprz, tymianek oraz odrobine słodkiej lub ostrej papryki w zależności od preferencji.

Warzywa dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i obieramy, jeśli tego wymagają. Kroimy je na cienkie, w miarę równej wielkości słupki, które równomiernie rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Kiedy blacha będzie już zapełniona, skrapiamy warzywa odrobiną dobrej jakości oliwy z oliwek i posypujemy je z wierzchu pieprzem, solą, papryką w proszku i ulubionymi przyprawami. Blachę umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni i pieczemy przez ok. 20 min. aż warzywa delikatnie się zarumienią oraz staną się chrupiące. Po upływie tego czasu wyjmujemy gotowe frytki warzywne i podajemy je do stołu jeszcze gorące.