Powszechnie wiadomo, że od jakości i pochodzenia żywności zależy nasze zdrowie, samopoczucie oraz funkcjonowanie całego organizmu. Wysoko przetworzona żywność, z którą mamy styczność niemal na każdym kroku, nie sprzyja dobremu zdrowiu. Badania wskazują, że jej częste spożywanie przyczynia się także do rozwoju wielu chorób. Zupełnie inaczej sytuacja przedstawia się natomiast w przypadku zdrowej, ekologicznej żywności, której spożywanie zalecają specjaliści.
Wysoko przetworzona żywność i jej udowodniona naukowo szkodliwość
Pod pojęciem wysoko przetworzonej żywności kryją się produkty, do których produkcji wykorzystywane są duże ilości tłuszczów uwodornionych, cukrów oraz soli. Aby artykuły spożywcze zachęcały do spożywania atrakcyjnym kolorem, dodawane są sztuczne barwniki, a w celu wydłużenia ich przydatności do spożycia, pokaźne ilości konserwantów. Spożywanie tego typu produktów na skalę codzienną jest powszechne, gdyż to właśnie je znajdujemy na sklepowych półkach w supermarketach. Do zakupu zachęca doskonały smak, prosty sposób przygotowania oraz niska cena.
Koszt częstego sięgania po tego typu artykuły spożywcze jest jednak bardzo wysoki – nie tyle dla kieszeni, co dla naszego zdrowia. Regularne jedzenie wysoko przetworzonej, „sztucznej” żywności zwiększa bowiem prawdopodobieństwo otyłości oraz sprzyja występowaniu wielu chorób, w tym miażdżycy, cukrzycy oraz chorób serca i układu krążenia. Istnieje także duży związek przyczynowo skutkowy między regularnym sięganiem po wysoko przetworzone produkty spożywcze a prawdopodobieństwem zachorowania na nowotwory.
Zalety zdrowej żywności, czyli dlaczego warto po nią sięgać jak najczęściej?
Na szczęście, w dzisiejszych czasach nie jesteśmy już skazani na jedzenie tylko i wyłącznie niezdrowej żywności. Do ekologicznych, naturalnych produktów dostęp może mieć bowiem praktycznie każdy z nas zarówno stacjonarnie, jak i online – oferuje je bowiem każdy dobrze zaopatrzony internetowy sklep ze zdrową żywnością. Zdrowa żywność, określana także mianem ekologicznej jest wytwarzana w gospodarstwach, przy zastosowaniu tradycyjnych metod uprawy. Jej jakość podlega rygorystycznym kontrolom na każdym etapie produkcji.
Żywność ekologiczna jest produkowana naturalnymi metodami, bez korzystania z chemicznych wspomagaczy, nawozów oraz pestycydów. Zamiast nich stosowane są naturalne nawozy organiczne oraz biologiczne środki ochrony roślin. Zwierzęta są natomiast hodowane z poszanowaniem ich zdrowia i godności oraz karmione naturalnymi paszami. W procesie hodowli nie są stosowane antybiotyki ani hormony, a ubój przebiega w humanitarny sposób. Ponadto, produkcja zdrowej żywności sprzyja utrzymaniu środowiska naturalnego w dobrym stanie – uprawy ekologiczne pozytywnie wpływają bowiem na jakość gleb oraz chronią mikroorganizmy bytujące na ich terenach.
Rozwój internetu oraz wzrost świadomości konsumentów sprawił, że każda osoba chcąca świadomie zatroszczyć się o swoje zdrowie i dobre samopoczucie, może zaopatrzyć się w zdrową żywność także bez wychodzenia z domu. Oferujący ją internetowy sklep ze zdrową żywnością zadba o dostarczenie wybranych produktów prosto do domu, co pozwoli na zmianę dotychczasowych, mało świadomych nawyków żywieniowych na nowe, zdecydowanie korzystniejsze z punktu widzenia stanu naszego organizmu.