Odchudzanie z głową, czyli zasady prawidłowej diety
Fit porady

Odchudzanie z głową, czyli zasady prawidłowej diety

Wiele diet zostało już przetestowanych, wszystko po to, by choć trochę zrzucić na wadze. Często są one nieskuteczne, gdyż pragnienie uzyskania efektów jest natychmiastowe. Praca nad własnym ciałem jest działaniem złożonym i wymaga czasu, by upragnione rezultaty były widoczne. Nie ma odchudzania bez odpowiednio zbilansowanej diety w połączeniu z aktywnością fizyczną. Tylko ten zestaw daje gwarancję na sukces, choć wymaga cierpliwości.

Co należy zrobić przed dietą

Bardzo ważne jest właściwe przygotowanie się do rozpoczęcia walki z nadmiernymi kilogramami. Przed wprowadzeniem diety warto najpierw oczyścić swój organizm, za pomocą przyjmowania wyłącznie płynnych pokarmów i napojów co 3,4 dni przez okres dwóch tygodni. Będzie to miało wpływ na obkurczenie się żołądka, co spowoduje oddanie nadmiernej ilości wody. Wiele osób popełnia ten błąd, że po tym etapie zaprzestaje swoich działań. Nie można się poddawać, ponieważ po tym etapie dochodzi do ujednolicenia bilansu wodnego w organizmie i zaczyna redukować się tkankę tłuszczową.

Odchudzanie z głową, czyli zasady prawidłowej diety

Zasady optymalnej diety

Każdy kto rozpoczyna swoją przygodę z odchudzaniem musi mieć świadomy, że nie jest to radykalny efekt i zmiany nie nastąpią tak, jak po działaniu magicznej różdżki. Trzeba być cierpliwym, ponieważ celem nie jest szybka redukcja masy, ponieważ jest to niezdrowe, ale to, żeby efekty pozostały już na zawsze. Nie da się od razu wprowadzić i zrezygnować ze wszystkiego. Należy tego dokonywać krok po kroku. Najzdrowiej jest wtedy, gdy przez tydzień zrzucimy pół lub 1 kilogram. Odchudzanie musi iść w parze z aktywnością fizyczną i z zbilansowaną dietą, w której znajdować się będą różnorodne produkty. Bardzo ważne jest dostarczanie dużej ilości białka, by organizm czerpał energię z niego, a nie ze spalania komórek mięśni. Przykładowy obiad winien zawierać pół talerza warzyw, ¼ mięs lub ryb, a resztę powinny stanowić produkty zbożowe. Celem odchudzania jest spalanie większej ilości kalorii w porównaniu do tego, co się zjada. Wymaga to jednak konsultacji ze specjalistą, by właściwe określić ile kalorii potrzebujemy zjadać, a ile spalać, ponieważ jest to ustalane indywidualnie.